Na afronding van zijn studie Bedrijfskunde stond Thomas de Graaf voor de grote vraag: wat ga ik nu doen? Hij koos ervoor om zich breed te oriënteren en veel verschillende vacatures te bekijken. Zo stuitte hij op de vacature van Finestri. Subsidies had hij wel van gehoord, maar het wereldje zelf kende hij nog niet. Dat is inmiddels wel anders. Na twee maanden is hij behoorlijk goed ingewerkt en heeft hij een positieve indruk van zijn werkende leven als subsidieadviseur. Thomas: “De variatie en dynamiek in mijn werkzaamheden passen goed bij mij!”
Voor het werk van subsidieadviseur is een specifieke opleidingsrichting geen must, maar zijn studie Bedrijfskunde gaf hem wel een brede basis. Thomas vertelt: “Je kunt met elke achtergrond het vak leren. Toch is bedrijfskunde wel handig. Ik heb fiscale kennis en weet hoe organisaties zijn ingericht. Die kennis komt mij nu goed van pas.”
Dat het zo’n leuk wereldje was, dat wist Thomas van tevoren niet. Hij vertelt: “Ik kwam het begrip subsidies wel tegen, maar inhoudelijk wist ik er vrij weinig van. Nu heb ik een veel beter beeld van subsidies. Toen ik vertelde dat ik bij een subsidieadvieskantoor ging werken, keken vrienden me toch wel gek aan. Het subsidiewereldje heeft blijkbaar een wat stoffig imago. Mensen associëren het vaak met de overheid. Maar stoffig is het zeker niet. Het werk is dynamisch, er zijn constant nieuwe regelingen en de veelzijdigheid van klanten maakt ook dat het elke keer anders is.”
Kansen zoeken voor bedrijven; dat is wat Thomas leuk vindt om te doen. Ook het persoonlijke contact past goed bij hem. “Als subsidieadviseur kom je bij zoveel verschillende bedrijven. Je moet flexibel en sociaal vaardig zijn, je verdiepen in wat er speelt en uitzoeken welke regelingen goed passen. Dat is voor elk bedrijf weer anders. Goed op de hoogte zijn van het nieuws en de actualiteiten is ook belangrijk. Gelukkig doe ik dat graag”, aldus Thomas.
“Het werk is dynamisch, er zijn constant nieuwe regelingen en de veelzijdigheid van klanten maakt ook dat het elke keer anders is.”
Alleen op pad gaan naar klanten is er nog niet bij. Maar Thomas gaat wel mee met Marcel Grosfeld. Daar leert hij veel van. Hij ervaart de sfeer onderling als heel prettig: “Marcel, Igor en Raymond zijn de ervaren subsidieadviseurs. Ik kan altijd bij hen terecht met vragen. Heel fijn dat ze toegankelijk zijn. Rosalie en Teun zijn wat jonger en nog niet zo lang in dienst. Wel prettig om wat lotgenoten om me heen te hebben die het vak ook nog aan het leren zijn. Ik vraag regelmatig hoe zij het hebben aangepakt in het begin. Dat helpt enorm.”
De kleinschaligheid van het kantoor past Thomas goed. Tijdens zijn studie liep hij stage bij wat grotere organisaties. Daar miste hij soms het persoonlijke contact. “Als er meerdere afdelingen zijn is de afstand onderling toch groter en leg je minder makkelijk contact. Dat is bij Finestri helemaal niet het geval”, legt Thomas uit. In de dagelijkse praktijk is hij nu vooral samen op kantoor met Marcel. De andere collega’s werken in verband met corona meer vanuit huis. Vindt hij dat niet jammer om zijn debuut te maken in coronatijd? “Ik ben het al gewend, ook tijdens mijn stages. Natuurlijk mis ik de gezelligheid op kantoor wel, maar om eerlijk te zijn vind ik het ook wel lekker rustig zo met zijn tweeën.” Dat wordt nog wennen voor Thomas straks als alles weer richting ‘normaal’ gaat!
Over gezelligheid gesproken; die zoekt Thomas buiten zijn werk op de voetbalclub. Elke zondag staat in het teken van voetbal met zijn vrienden. Sinds kort is er een nieuwe hobby bijgekomen; fietsen. Maar windje tegen daar is Thomas niet van, dus het is een e-bike geworden. Een hele hippe. Thomas vertelt met veel enthousiasme over zijn recente aanschaf: “Ik wilde geen oubollige fiets. Dus ben ik gaan zoeken en kwam op deze fiets uit: een Watt-bike. Ik heb een auto van de zaak, maar die laat ik in het weekend lekker staan. Met deze e-bike kan ik prima een stukje toeren. Ik heb ‘m van mijn eerste salaris gekocht.” Hij heeft wel moeten beloven dat hij, als er geen wind staat, gewoon op eigen kracht fietst.
Wat zijn Thomas zijn toekomstplannen? Thomas vertelt: “Als adviseur ga je op een gegeven moment wel een keuze maken welke kant je op wilt en een specifieke branche kiezen. Ik wil sowieso actief zijn in het bedrijfsleven. De profitsector spreekt me wel het meeste aan.” Ook privé heeft Thomas de lijnen al uitgestippeld. Hij woont samen in Tilburg met zijn vriendin die het geluk had om op een gunstig moment een huis te kopen. Samen sparen ze nu om over een aantal jaar een groter huis te kunnen kopen. Thomas houdt wel van plannen en overzicht: “Dat past inderdaad goed bij mij. Zo ben ik ook opgevoed. Ik denk goed over dingen na en maak weloverwogen keuzes.” En die eigenschap is helemaal niet verkeerd als je subsidieadviseur bent en klanten moet helpen om de juiste afwegingen te maken. Een goede match dus!