Skip to main content

Subsidies op het gebied van innovatie

Nederland is één van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om investeringen in succesvolle innovaties te stimuleren stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar. Houdt je bedrijf zich bezig met technologisch onderzoek of ontwikkelt jouw bedrijf technisch nieuwe producten, processen of diensten? Dan kom je vrijwel altijd in aanmerking voor subsidie.

Er zijn tientallen subsidieregelingen die je op weg kunnen helpen om je innovatieproject te financieren. Voor innovatieve bedrijven zijn er fiscale stimuleringsregelingen zoals de WBSO en Innovatiebox. Op een aantal specifieke gebieden wordt innovatie op een aantal geselecteerde thema’s gestimuleerd. Ook binnen de Europese Unie bestaan verschillende subsidiemogelijkheden voor innovatie waaronder een aantal specifiek gericht op het MKB zoals het Eurostars programma.

Dit kunnen wij betekenen

  • Organisatiescan van de subsidieorganisatie
  • Inrichten van een efficiënte subsidieorganisatie
  • Uit handen nemen van de volledige subsidieverwerving
  • Ontzorgen bij het voeren van een gedegen subsidieadministratie
  • Fungeren als subsidieadviseur of subsidiedesk ad interim

Populaire subsidieregelingen

WBSO

WBSO

De WBSO is één van de meest interessante en daarnaast een toegankelijke subsidieregeling in Nederland voor ondernemers, onderzoekers en zelfstandigen die R&D-werkzaamheden verrichten. De WBSO is een fiscale tegemoetkoming/korting op de loonsom of inkomstenbelasting.

Innovatiebox

Innovatiebox

De WBSO geeft toegang tot de Innovatiebox. Met de innovatiebox kan worden bereikt dat een deel van de winst wordt belast met effectief 5% in plaats van maximaal 25% vennootschapsbelasting. Voor het maximaal kunnen benutten van de Innovatiebox is een juiste opzet van de WBSO essentieel. Finestri werkt samen met gespecialiseerde belastingadviseurs om dit te realiseren.

MIT Subsidie

MIT subsidie

MIT is een regeling die jaarlijks wordt opengesteld om binnen het MKB innovatie te stimuleren die aansluit bij de innovatie-agenda’s van de topsectoren. De MIT kent meerdere instrumenten, waaronder MIT-haalbaarheid. Er is er ook het MIT-R&D-samenwerkingsproject, waarbij MKB-ondernemers samenwerken.

SRE Stimuleringsfonds

SRE Stimuleringsfonds

Het Stimuleringsfonds stimuleert innovatieve samenwerkingsprojecten door MKB ondernemingen die zijn gevestigd in de 21 gemeenten van de regio Eindhoven. Subsidie wordt jaarlijks via twee tenders (april/oktober) verdeeld.

LimburgMakers

LimburgMakers

De regeling stimuleert in Limburg gevestigde MKB’ers in de maakindustrie die nieuwe producten en/of diensten ontwikkelen. De regeling kent meerdere instrumenten, waaronder subsidie van 50% voor extern advies en 35% subsidie voor Innovatieprojecten.

Eurostars

Eurostars

Eurostars is een innovatiesubsidie vanuit de EU gericht op MKB ondernemingen die samenwerken over de landsgrenzen heen. Grote ondernemingen kunnen als partner deelnemen aan projecten, zolang de MKB-partner minimaal 50% van de projectkosten draagt. Het Nederlandse budget beslaat een kleine EUR 20 miljoen per jaar dat wordt verdeeld over twee openstellingen per jaar.

Plattelandsontwikkelings-
programma POP3

Plattelandsontwikkelings-
programma POP3

Het doel van POP3 is het ontwikkelen van innovaties in de agrarische sector en stimuleert agrariërs om duurzamer en concurrerender te ondernemen. Eén van centrale thema’s is ‘Innovatieve landbouw (agrifood, water, energie)’. POP3 wordt per provincie uitgevoerd, aangezien het agrarische landschap in elke regio sterk verschilt.

Innovatie project

Hulan B.V.: Maatschappelijk bijdragen met een 'slim' kussen

Hulan B.V. is enorm ambitieus en wil ‘Integrated Games Solutions’ op de markt zetten. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de Pillo Applied, een ‘slim’ kussen vol met sensoren dat als gamecontroller én multi-inzetbaar spelobject kan worden ingezet.

Voor dit project hebben we voor Hulan SBIR-financiering geworven, dit bij de oproep ‘Serious Games: Beter functioneren door betere keuzes’. Met SBIR (Small Business Innovation Research) daagt de overheid startende en gevestigde bedrijven uit om een maatschappelijk probleem te helpen oplossen

Stel jouw subsidievraag aan Igor

Expert Finestri Igor

Dit zeggen klanten

Voor een MKB bedrijf als Henra in de maakindustrie is het van doorslaggevend belang om slagvaardig en innovatief in productontwikkeling te zijn. De kritische vragen van de adviseurs van Finestri helpen ons om onze ontwikkelingsagenda scherp tegen het licht te houden. Door hun expertise vooruitlopend op een traject én hun actieve begeleiding tijdens de uitvoering ervan, zorgen zij ervoor dat ik mij geen zorgen hoef te maken over de goedkeuring en afwikkeling van de subsidieaanvraag.

Rutger PoldervaartAlgemeen Directeur HENRA Aanhangwagens BV

Finestri geeft ons een volledig overzicht over de (on)mogelijkheden van de diverse subsidiestromen waaronder WBSO en Innovatiebox, met afweging van alle voor- en nadelen en risico’s. We ervaren de advisering en begeleiding als heel zorgvuldig en accuraat.

Rik LoddersThermoware Particle Foam Machinery

Finestri is een fijne sparringspartner, welke verder gaat dan alleen het adviseren en begeleiden. Ze denken mee en kijken of ze ons eventueel kunnen ondersteunen met contacten uit hun uitgebreide netwerk. Finestri gaat duidelijk anders te werk dan andere partijen. Dit is merkbaar aan de manier waarop zij het traject aanvangen met diverse persoonlijke sessies. Zij zorgen er echt voor dat je je voelt gesteund in de vaak vreemde materie van subsidies.

Rob van den BreekelVan den Breekel BV

Finestri heeft voor ons een subsidietraject begeleid voor de transformatie van een kantoorgebouw in Woerden. Zij hebben voor ons de subsidiemogelijkheden inzichtelijk gemaakt en aan de voorkant meegedacht waardoor een optimaal resultaat is behaald. Wij raden Finestri van harte aan als u een partij zoekt die meedenkt en ontzorgt!

Cees RodenburgCero-Invest