Het kabinet komt met een subsidieregeling voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun COVID-besmetting nog steeds klachten hebben, langer in dienst te houden. Met deze subsidieregeling worden werkgevers gestimuleerd om de re-integratie van hun medewerkers te continueren zodat de medewerker kan blijven werken aan herstel en re-integratie. Het doel is om de zorgmedewerkers te behouden voor de zorg.
Sommige zorgmedewerkers die COVID opliepen, zijn langdurig ziek geworden. In de zorg zijn immers de grootste risico’s gelopen in direct contact met besmette mensen. In de beginfase van de pandemie was er nog weinig kennis over het coronavirus en de verspreiding ervan, en hoe zorgmedewerkers goed te beschermen. Toch is er een beroep gedaan op zorgmedewerkers om door te blijven werken, terwijl er met COVID-patiënten werd gewerkt, waarbij vaak geen anderhalve meter afstand kon worden gehouden. Daarnaast is, door de algehele druk op de zorg en vanwege de algemene coronamaatregelen, aannemelijk dat werkgevers en werknemers in de zorg minder werk hebben kunnen maken van re-integratie. Dat heeft gevolgen voor hun arbeidsmarktpositie. Na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte valt in principe de loondoorbetaling bij ziekte weg. Dan kunnen mensen een WIA-uitkering aanvragen.
Subsidieregeling voor zorgwerkgevers
Het kabinet wil zorgmedewerkers die in de beginfase van de pandemie door COVID langdurig ziek zijn geworden voor de zorg behouden. Daarom werkt VWS nu aan een subsidieregeling voor zorgwerkgevers waarmee zij hun langdurig zieke zorgmedewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst houden, zodat de medewerker kan werken aan herstel en re-integratie.
Meer weten?
Nadere informatie over deze regeling volgt. Mocht je andere vragen hebben over HR subsidies in de zorg neem dan contact op met Raymond van de Peppel: Rvandepeppel@finestri.nl |06 – 44 43 02 33.