Skip to main content

Om de internationale ambities van Nederlandse mkb-ondernemingen te stimuleren is er de subsidieregeling DHI. Met de DHI subsidie kun je als onderneming producten of technologie demonstreren in het buitenland of onderzoeken of een investering haalbaar is. De DHI regeling is het hele jaar geopend met een budget van € 9 miljoen. Heeft jouw mkb-onderneming  nieuwe exportplannen? Vraag dan nu de DHI subsidie aan!

 

DHI staat voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten. De subsidieregeling richt zich op mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk met internationale ambitie en interesse in buitenlandse markten.

Een praktijkvoorbeeld

HoCoSto B.V. heeft een manier bedacht om door zonne-energie verwarmd water langdurig op te slaan en op een hoge temperatuur te houden in grote ondergrondse bassins. De ondergrondse buffer slaat ‘s zomers warmte op en geeft deze warmte ‘s winters terug aan traditionele verwarmingssystemen, zodat duurzaam en voordelig kan worden verwarmd. HoCoSto wil na de introductie op de Nederlandse markt ook de mogelijkheden in het buitenland verkennen. Omdat de lokale omstandigheden wat betreft vergunningen en klimaat verschillen van de Nederlandse situatie is het op gang brengen van export niet eenvoudig. Finestri heeft HoCoSTo hierbij gewezen op mogelijkheid van de DHI regeling en na een eerste globale toetsing hebben wij het aanvraagtraject voor Hocosto gestart. Allereerst is de verplichte quickscan bij RVO ingediend. Het resultaat was een ‘groen licht’ wat aangeeft dat het project aan de criteria van DHI voldoet. De opmerkingen van RVO zijn in de definitieve aanvraag verwerkt waarna in september 2019 een subsidie is verkregen van ruim € 65.000.

Budget 2020

De DHI-regeling is het hele jaar geopend met een budget van € 9 miljoen, waarbij aanvragen worden verwerkt op basis van ‘first come, first served’. De minimale subsidie voor een DHI-project is € 25.000. De maximale subsidie bij een demonstratieproject is € 200.000 per project. Voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten is dit € 100.000.

Wijzigingen ten opzichte van 2019

De belangrijkste wijziging ten opzichte van 2019 is dat de zogeheten hardware verplichting vervalt. Dit betekent dat de gedemonstreerde technologie na het demonstratieproject mag worden verkocht.

Subsidie aanvragen?

De afgelopen jaren hebben we diverse mkb’ers mogen ondersteunen bij het verwezenlijken van hun internationale ambities. Met ons goede track-record zijn wij van toegevoegde waarde. Onze subsidieadviseur Igor Heinen kijkt graag mee naar de financieringsmogelijkheden!