Skip to main content

Heel vaak krijgen wij de vraag voorgelegd of er subsidie is voor de aanschaf van zonnepanelen. Ons antwoord: dat hangt af van de omstandigheden en met name of de zonnepanelen worden aangesloten op een groot- of kleinverbruikersaansluiting.

 
Een kleinverbruikersaansluiting is een aansluiting tot en met 3*80 Ampère. Heeft de aansluiting een grotere doorlaatwaarde dan is sprake van een grootverbruikersaansluiting.

Kleinverbruik: EIA of ISDE-subsidie

In het geval van kleinverbruik kan je als onderneming gebruik maken van de EIA of ISDE-subsidie. Voorwaarde is dat de panelen een gezamenlijk vermogen hebben van minimaal 15 kWp. ISDE stelt daarnaast de voorwaarde dat je in het vorige jaar een verbruik had van minimaal 50.000 kWh. Als je van beide regelingen gebruik kan maken, dan zal je moeten kiezen. Onze ervaring is dat ISDE in de meeste gevallen gunstiger uitpakt.

Grootverbruik: SDE++

In het geval van een grootverbruikersaansluiting kan gebruik worden gemaakt van de SDE++ subsidie die later dit jaar weer wordt opengesteld. De hoogte van de subsidie wordt al jaren minder, zeker als de opgewekte elektriciteit niet aan het net wordt teruggeleverd, maar ook als gevolg van de toegenomen elektriciteitsprijs.Ons advies is dan ook om vooraf een goede inschatting te maken van de subsidiepotentie.

Meer weten?

Wil je zeker weten of je in aanmerking komt voor subsidie? Laat ons dan een subsidieberekening maken. Voor meer informatie neem je het beste contact op met Marcel Grosfeld: mgrosfeld@finestri.nl |06 – 4705 9720.